کدام نمک برای احیا رزین مناسب است، سنگ نمک اعلا و درجه یک، قرص نمک، نمک دانه بندی شده کدام برای احیای رزین مناسب است؟ بر اساس جدول پایین بهترین گزینه را انتخاب کنید و سفارش دهید و در محل تحویل بگیرید.
چگونه سختی آب را بگیریم ؟
آبی که حاوی نمکهای معدنی و ترکیبات مختلف کاتیونها مانند یونهای کلسیم و بیکربناتها باشد آب سخت نامیده میشود. به صورت کلی دو نوع سختی برای آب وجود دارد که با نام آب سخت دائمی و موقتی شناخته میشوند. لازم به ذکر است اساس انتخاب این درجه سختی و انواع آن به میزان دو فلز منیزیم و کلسیم موجود در آب مربوط میشود. برای از بین بردن سختی آب روشهای مختلفی وجود دارد؛ جوشاندن آب یکی از راه حلهای برطرف کردن این مشکل محسوب میشود. با این روش فقط میتوان سختی موقتی آب را از بین برد و برای آبهای آشامیدنی که تا حدود زیادی تصفیه شدهاند مفید میباشد. علاوه بر این میتوان از مواد شیمیایی مانند کربنات سدیم استفاده نمود و با اضافه کردن به آب تا حدودی زیادی سختی آن را کاهش داد.
یکی از موثرترین و بهترین شیوههایی که بتوان با آن سختی آب را از بین برد، اضافه کردن رزین سختی گیر به آب است. برای اینکار از دستگاهی به نام دیونایزر استفاده میشود و در عملیاتی با اضافه کردن یونهای سختی گیر به آب، میتوان سختی موقت و دائم آن را از بین برد. یکی دیگر از راههای از بین بردن این مشکل، مخلوط کردن دو نوع آب با درجه سختی متفاوت میباشد. همچنین استفاده از روشهای الکترونیکی و انتقال فرکانس جریان برق به آب جهت ممانعت از تشکیل رسوبات، روش دیگری است که میتوان از آن استفاده نمود. به کارگیری متدهای الکترومغناطیسی و الکترولیز تبادل یونی، از دیگر راه حلهایی هستند که هر کدام به روش خاصی با اضافه کردن یونها و عناصری فلزی به آب، با از بین بردن رسوبات کلسیم یا منیزیم میتوانند سختی موقت یا دائم آب را رفع نمایند.
میزان سختی آب تهران چقدر است؟
پیش از آشنایی با میزان سختی آب تهران باید بدانید که واحد اندازهگیری آن که با علامت اختصاریppm نمایش داده میشود، به مفهوم مقدار املاح موجود در آب به میزان یک میلیگرم در لیتر میباشد. در صورتیکه این سختی بین صفر تا 20 ppm باشد، آب حاصل خیلی نرم بوده و طعمی تلخ و قابل شرب دارد.
عدد بین 20 تا 70 نشان دهنده آبی نرم با املاح پایین و قابل نوشیدن بوده، رنج عددی 70 تا 120 آبی سبک با املاحی نسبتاً کم را نشان میدهد. این میزان ناخالصی بهترین نوع آب برای نوشیدن محسوب میشود. سختی معادل با 120 تا 250، آبی معمولی بوده که املاحی نسبتاً متوسط داشته و برای نوشیدن استفاده میشود. سطح املاح آب اگر بین 250 تا 500 ppm باشد آب را سنگین مینامند و برای نوشیدن مناسب نخواهد بود. در نهایت اگر سختی آن عددی بین 500 تا 1000 ppm باشد آب بسیار سنگین بوده و به هیچ عنوان مناسب نوشیدن نیست.
با این تعریفات و طبق بررسیهای کارشناسی که انجام شده است، میتوان گفت در بیشتر مناطق تهران سختی آب لوله کشی در حد مجاز بوده و معادل 400 ppm میباشد. باید بدانید که این عدد برای مناطق اطراف پایتخت بالاتر از 1000 ppm محاسبه شده است.
اعداد زیر نشان دهنده میزان سختی آب به تفکیک مناطق مختلف تهران میباشند.
- مناطق شمالتهران ppm (230 تا 340)
- مناطق جنوبتهران ppm (350 تا 530)
- مناطق مرکزیتهران ppm(330 تا 420)
- مناطق دریاچه چیتگر ppm (400 تا 550)
- مناطق شرقتهران ppm (150 تا 350)
- مناطق غربتهران ppm (350 تا 420)
مضرات سختی آب چیست؟
در این بخش قصد داریم در خصوص اثرات منفی استفاده از آب با درجه سختی نامناسب صحبت نماییم.
- یکی از مهمترین مشکلاتی که برای بدن در هنگام خوردن آبهای سخت ایجاد میشود، تولید سنگ کلیه یا مثانه بوده که به دلیل رسوب یونهای بسیار زیاد موجود در این آب اتفاق میافتد.
- ایجاد لایهای از مواد آهکی و رسوبات کلسیمی بر روی ظروفی مانند کتری یا داخل سیستم سرمایشی و گرمایشی منزل مانند آب گرمکن و پکیج از اثرات سوء سختی آب محسوب میشوند.
- به دلیل املاحی که در این آب وجود دارد هنگام استفاده از مواد شوینده کف کمی تولید میشود؛ این مسئله باعث شده میزان مصرف این مواد که بسیار هم مضر هستند در هنگام شتوشوی ظرف و استحمام افزایش پیدا کند.
- رسوب این مواد باعث تخریب وسایلی که با آب کار میکنند، مانند ماشین لباسشویی میشود.
- همچنین این مواد در فرایند شستوشوی لباس بر تار و پود پارچه نفوذ کرده و در نهایت باعث تخریب و سوراخ شدن لباس و زیانهای اقتصادی میشود.
- در هنگام استحمام رسوب نمکهای موجود در آب باعث خارش و سوزش پوست میشود، رنگ موها کدر شده و به دشواری شانه میشوند. همچنین این رسوبات رشد باکتریها را تسهیل کرده و مشکلات پوستی زیادی به وجود میآورد.
- استفاده از این آب سبب شده کیفیت و طعم غذا، مزه چای و قهوه کاهش پیدا کند.
- یکی دیگر از مضرات استفاده از آب سخت، پخته نشدن غذاها به ویژه سبزیجات است.
- در صورتیکه از آبی در رنج نامناسب برای شرب استفاده کنید دچار مشکلات بسیار حاد گوارشی میشوید.
- وجود املاح موجود در آب تاثیر بسیار منفی بر میزان رنگ پذیری پارچه داشته و لباسهایی که در صنعت نساجی با چنین آبی تولید میشوند از کیفیت پایینی برخوردار خواهند بود.
- همچنین در هنگام شستو شوی لباسهای رنگی با این آب، رنگ آنها تغییر کرده و کیفیت لباس از بین میرود.
چرا تعیین سختی آب اهمیت دارد؟
تمامی مشکلاتی که در اثر استفاده از آب سخت برای افراد به وجود میآید، مانند خرابیهایی که در سیستمهای گرمایشی منزل ایجاد میشود یا بیماریهایی که به همراه دارد؛ تمامی این موارد لزوم تعیین میزان سختی آب را پررنگتر میکند. در صورت آگاهی از میزان املاح موجود در آب و مقایسه آن با جدول استاندارد سطح سختی آب میتوانید، تصمیمات مهمی را در زمینه از بین بردن املاح آن و داشتن آبی قابل شرب و بدون ضرر اخذ نمایید.
شما باید بدانید که املاح موجود در آب مانند سولفات کلسیم و منیزیم باعث خوردگی دیوارهای لوازم فلزی شده، زیانهای اقتصادی بسیاری به بار میآورد و سلامتی شما را به خطر میاندازد. این مسائل لزوم اهمیت رسیدگی به این موضوع را دوچندان میکند.
نمک سختی گیر چیست ؟
نمک سختی گیر، ماده معدنی طبیعی است که از سنگ نمک استخراج شده از معادن به دست میآید. این ماده از یونهای سدیم و کلر ساخته شده و با فرمول شیمیایی NaCl و با نام نمک احیاء رزین شناخته میشود. امروزه یکی از کاربردهای مهم این ماده، استفاده در دستگاههای سختیگیر برای احیای رزین سختی گیر آب میباشد. نمک احیا رزین که مادهای جامد و کریستالی است، به راحتی در آب حل شده و با فرآیند شیمیایی جایگزینی یونها، در دستگاههای مذکور میتواند به بازسازی دوباره رزینها کمک کند.
تاثیر نمک بر سختی آب چگونه است؟
علاوه بر کلسیم و منیزیم میتوان کاتیونهایی مانند آلومینیوم، آهن، منگنز را نیز نام برد که به عنوان یونهای مطرح در سخت کردن آب تاثیر دارند. نمکهای بیکربنات، سختی کلی آب را تشکیل داده و مجموع مقادیر کلسیم و منیزیم را شامل میشوند. نمک محلول متشکل از این دو عنصر وقتی در آب از میزان مشخصی بیشتر شود، باعث سخت شدن آب شده و املاح آن را زیاد میکند.
برای از بین بردن سختی آب در سیستم سختی گیر رزینی از روش جایگزینی یونهای سدیم به جای کلسیم و منیزیم استفاده میکنند. در این عملیات کاتیونهایی که آب را سخت میکنند از سطح آن جدا شده و با یونهای سدیم پوشانده شده توسط رزینها جایگزین میشوند. نمک احیا رزین که در دستگاههای سختیگیر استفاده میشود دارای درجه خلوص بسیار بالایی بوده و میتواند به راحتی این تبادل یونی را انجام دهد. با این روش آب از شر یونهای مضر و سخت کننده خلاص شده، نرم میشود و خلوص آن افزایش پیدا میکند. لازم به ذکر است، حین انجام این مراحل هیچ یک از مواد معدنی مفید داخل آب از بین نخواهد رفت.
چرا سنگ نمک برای موتورخانه نیاز است؟
با توجه به تاثیر منفی رسوب یونهای سخت کننده آب مانند کلسیم بر روی لوازم منزل به ویژه موتورخانه، میتوان از روشهای مختلف سختگیری آب که یکی از آنها به کار بردن سنگ نمک احیا رزین است استفاده نمود. با اینکار جلوی خرابیهای احتمالی، خسارتهای مالی، اتلاف انرژی و وقت را میتوان گرفت. به کار بردن سنگ نمک به دلیل حمل و نقل آسان، سهولت در استفاده و خلوص بالا به فرایند احیاء رزینی سرعت بخشیده و منجر به تعامل یونهای کلسیم و منیزیم آب با یونهای سدیم سطح رزین میشود.
جهت افزایش کارایی نمک احیا رزین در زمان استفاده، باید مخزن دستگاه را مدام در فواصل زمانی مشخص قبل از احیای رزینی و سختی گیری از وجود رسوبات نمکی پاک نمود. این محصول برای استفاده در مراکز صنعتی و بیمارستانها بهترین گزینه محسوب میشود.
قرص نمک چگونه سختی آب را کم میکند
قرص نمک سختگیری آب از کریستالهای متراکم کلرید سدیم تشکیل شده است. این قرص به دلیل درصد خلوص بالا و نوع ساختار، یکی از بهترین انواع نمک سختی گیر آب محسوب میشود. روش عملکرد قرصهای نمک احیا رزین مانند سایر محصولات بوده و از طریق تبادل یونی با املاح آب انجام میشود. با کمک این قرصها عملیات احیاء رزینی با سرعت بیشتری انجام شده و مخزن دستگاه مورد نظر کمتر نیاز به تمیز کردن دارد.
به همین دلیل سرعت کاهش سختی آب را تا حد زیادی افزایش داده و هزینهها را کنترل میکند. بنابراین استفاده از آن از لحاظ اقتصادی بسیار به صرفه خواهد بود. سیستم تبادل یونی با حذف آلایندههای یونی محلول در آب و جایگزین آن با یونهای مفید، باعث میشود که املاح آب از بین رفته در حالی که از کیفیت مواد معدنی داخل آب کاسته نمیشود.
انواع نمک مورد استفاده در سختی گیر
کلرید سدیم و کلرید پتاسیم دو نوع کانی مورد نظر برای سختگیری آب هستند که به طور طبیعی در زمین یافت میشوند. نمک نرم کننده بر پایه پتاسیم بیشتر در مقاصد کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد و برای مخازن سختگیری آب همانگونه که نمک کلرید سدیم عمل میکند، مورد استفاده قرار میگیرد. این نمک در فرایند سختیگیری آب هنگام جایگزینی یونهای منفی به جای سدیم از پتاسیم استفاده میکند. به همین دلیل برای کسانی که به دلیل مشکلات پزشکی نگران استفاده از سدیم هستند گزینه مناسبتری محسوب میشود.
نمک احیا رزین که بر پایه سدیم میباشد به شکلهای مختلفی تولید شده و به بازار عرضه میشود. نمک پودری یکی از انواع نمکهای سدیمی بوده که به صورت طبیعی از تبخیر آب دریا به دست میآید. خلوص آن ۸۰ درصد بوده و مدت زمان طولانیتری میتوان از آن برای سختگیری آب در مخازن استفاده کرد. نمونه دیگری از نمکهایی که میتوان برای سختگیری آب استفاده نمود قرص نمک نام دارد. این قرصها از فشرده سازی گرانولهای کوچک سدیم در کنار یکدیگر تهیه میشوند و به دلیل شکل ظاهری که دارند به راحتی میتوان از آنها استفاده کرد.
سنگ نمک که به صورت طبیعی در سطح زمین پیدا میشود، همان نمک خوراکی است که با آن آشنا هستید. این ماده از انواع نمک سختی گیر بر پایه سدیم میباشد؛ از لحاظ اقتصادی استفاده از آن مقرون به صرفه بوده اما اگر از نمونه های ارزان و بی کیفیت آن استفاده کنید باید به صورت مداوم مخزن خود را شستشو دهید.
نام محصول | درصد خلوص | نوع بسته بندی | میزان کلسیم و منیزیم |
سنگ نمک اعلاء | 99.5 | کیسه | تقریبا صفر |
سنگ نمک درجه یک | 98.5 | کیسه | مقدار خیلی کم |
قرص نمک خوراکی | 99.2 | کیسه | نزدیک به صفر |
نمک تبلور مجدد | 99.2 | کیسه | نزدیک به صفر |
سنگ نمک برش خورده | 98 | کارتن | مقداری دارد |
روش احیا سختی گیر رزینی چگونه است ؟
برای احیای رزین سختی گیر از تانک نمکی استفاده میکنند که حاوی مقدار مشخصی نمک و آب میباشد. پس از انجام فرایند سختگیری آب باید دانههای رزینی در فاصلههای زمانی ۸ تا ۷۲ ساعت مجدد احیا گردند. برای بازسازی رزینها و بازگشت به چرخه تصفیه سخت گیری آب، میتوان از دو روش استفاده کرد. اولین راه حل، روش بک واش یا شستشوی معکوس است. برای اینکار دستگاه را از مدار خارج کرده و با باز کردن شیر آن اقدام به تخلیه دستگاه میکنند. سپس با وارد کردن آب با فشار بسیار زیاد از روی رزینها، حجم بالایی از املاحی که روی آنها قرار گرفته جدا شده و در نهایت به کمک شیر تخلیه از دستگاه خارج میشوند.
روش دیگر استفاده از سختی گیری با کمک محلول آب و نمک احیا رزین است. در این روش با کشاندن آب نمک داخل مخزنی که رزینهای سختیگیر در آن قرار دارند، کلسیم و منیزیم جذب شده را از سطح رزینها جدا کرده و سدیم مورد نیاز را به آنها باز میگردانند. برای بازسازی خاصیت رزینها و احیای دوباره آنها، بهتر است از سنگهای نمک صنعتی برای اینکار استفاده کنید. دستگاههایی که برای این منظور به کار میروند عملکرد مشابهی دارند. آنها حجم بالایی از سدیم را جایگزین مقدار از دست رفته کرده و مواد جذب شده را از آنها جدا میکنند.
معمولاً برای تهیه آب و نمک سختی گیر جهت انجام عملیات احیای رزینها، در تانک مخصوص برای هر لیتر آب حدود ۲۵ کیلوگرم نمک استفاده میکنند. این میزان در مناطق مرطوب به دلیل رسوب نمک در دیوارههای مخزن، تا حدودی کاهش پیدا میکند. برای اینکار باید از نمک تصفیه شده استفاده کرد و قبل از انجام عملیات، داخل مخزن را با آب ولرم شستوشو داد.
مقدار نمک در سختی گیر چقدر است؟
به طور معمول برای هر لیتر آب، ۲۴۰ گرم نمک احیا رزین مورد نیاز است که باید داخل مخزن دستگاه سختی گیری آب ریخته شود. اما این مقدار با توجه به میزان سختی آب و آبی که در روز مصرف میشود متفاوت بوده و باید توسط متخصص سازنده مخزن و سیستم تصفیه تعیین گردد.
قیمت نمک احیا رزین سختی گیر
قیمت نمک احیا رزین به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از فاکتورهای مؤثر، شکل محصول بوده که میتواند به صورت بلور، گلوله، پودر یا قرص باشد. میزان خلوص نمک، تاثیر زیادی بر قیمت آن داشته و نمکهایی که خلوص بالاتری دارند کمتر در مخزن رها شده و در نتیجه کارایی بیشتری خواهند داشت. بنابراین استفاده از آنها هزینه نهایی مصرف احیا کننده را کاهش میدهد. برخی از نمکها در مناطق خاص جغرافیایی تولید میشوند و کانیهای معدنی که در آنها وجود دارد با سایر نقاط فرق داشته و استفادههای تخصصی از آنها میشود، بنابراین قیمت متفاوتی دارند. هزینههای بستهبندی و ارسال بار نمک یا خرید آن به صورت عمده و تکی، عواملی هستند که بر قیمت نهایی نمک احیا رزین موثر میباشند.
نام محصول | محل تحویل | قیمت تحویل در تهران | حداقل سفارش |
سنگ نمک اعلاء | سراسر تهران | 3800000 | 2 تن |
سنگ نمک درجه یک | سراسر تهران | 2800000 | 2 تن |
قرص نمک خوراکی | درب کارخانه | بر اساس میزا نسفارش متفاوت است | حداقل 200 کیلو |
نمک تبلور مجدد | درب کارخانه | 2700000 | حداقل 5 تن |
سنگ نمک برش خورده | درب کارخانه | بر اساس میزا نسفارش متفاوت است | حداقل 1 تن – دارای درجه بندی |
فروش سنگ نمک سختی گیر
نمکهایی که برای سختی گیری آب استفاده میشوند باید تخصصی برای اینکار تهیه شده باشند. نمکهای بیکیفیت و ارزان قیمتی که بعضاً در بازار وجود دارند، ضمن عدم تاثیر بر کاهش سختی آب میتوانند به سیستم تصفیه کننده نیز آسیب وارد کنند. توجه به خلوص نمک تهیه شده، کیفیت بالای آن و کانیهای مورد نیاز برای اینکار از مهمترین مواردی هستند که در هنگام خرید و فروش نمک احیا رزین باید لحاظ گردند.
تمامی سفارشات در سراسر تهران و کرج در محل و در سریعترین زمان حتی روزهای تعطیل به مشتری تحویل داده می شود.