تولید کننده نمک صنعتی پودری شکری، شیلاتی، نخودی، صدفی، در بسته بندی 25 کیلویی و 50 کیلویی و جامبو بگ، صادرات نمک صنعتی به عراق، نمک صنعتی یددار ویزه گرجستان.
نمک صنعتی، یکی از مواد معدنی و نمکی بوده که درجه خلوص آن کمتر از نمک خوراکی است. این نمک کاربردهای فراوانی دارد و در مواردی نظیر تصفیه آب و فاضلاب، دباغی پوست، تولید مواد شیمیایی و اسید سازی مورد استفاده قرار می گیرد. کشور ایران دارای معادن نمک فراوانی است و جز ۲۰ کشور تولید کننده نمک های معدنی در جهان محسوب می شود. ما در این مطلب قصد داریم تا شما را با نمک های صنعتی آشنا کنیم؛ پس تا پایان همراه ما باشید.
تفاوت نمک صنعتی و نمک تصفیه شده
نمک خوراکی، کریستال های کوچک و سفید رنگ دارد و از معادن و دریاها استخراج می شود. نمک های صنعتی به دلیل وجود مقدار زیاد نیترات، مسمومیت ایجاد می کنند و برای حفاری و برخی از صنایع قابل استفاده هستند. در ادامه به بررسی مهمترین تفاوت های این دو نوع نمک خواهیم پرداخت:
تفاوت در میزان خلوص
نمک های صنعتی در صنایع مختلف و تولید مواد شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرند و استفاده خوراکی ندارند؛ این نمک ها دارای درصد خلوص کمتری در مقایسه با نمک خوراکی هستند. مهمترین عامل تفاوت نمک صنعتی و نمک خوراکی، در میزان خلوص آن ها است.
درصد خلوص نمک صنعتی ۹۵ درصد بوده و نمک خوراکی ۹۹ درصد خلوص دارد. تصفیه نمک خوراکی به آسانی امکان پذیر بوده و مانع از بروز مشکلاتی نظیر سنگ کلیه یا مسمومیت می شود؛ اما نمک صنعتی به علت اینکه خلوص کمتری دارد، در صنایع مختلفی از آن بهره می برند.
تفاوت در موارد استفاده
نمک خوراکی و صنعتی کاربردهای متفاوتی دارند. نمک خوراکی میزان خلوص بالاتری داشته و از کلر و سدیم تشکیل شده است. نمک بهترین طعم دهنده در زمان پختن غذا محسوب می شود؛ البته باید خوراکی و یددار باشد. نمک یددار برای سوخت و ساز بدن مفید است. اما نمک صنعتی در صنایع مختلف نظیر چرم سازی، پتروشیمی، پرورش دام، پلاستیک، رنگ و نساجی مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت در شیوه نگهداری
نمک های صنعتی و خوراکی شیوه های نگهداری متفاوتی دارند، اما نگهداری نمک خوراکی محدودیت های بیشتری نسبت به صنعتی دارد. نمک خوراکی باید حتما در ظرف های شیشه ای یا پلاستیکی نگهداری شود. اگر این ماده در معرض نور خورشید باشد، ید موجود در آن از بین می رود. شیوه نگهداری از نمک صنعتی ساده تر بوده و در معرض نور آسیب نمی بیند، تنها باید در محیط خشک و دور از رطوبت قرار بگیرد تا قطعات آن به هم نچسبند.
تفاوت در اجزای تشکیل دهنده
نمک خوراکی از کلر و سدیم تولید شده است؛ اما نمک صنعتی علاوه بر این ماده، نیتریت سدیم هم دارد. با این اوصاف، نمک های صنعتی برای سلامتی انسان مضر هستند.
طبیعت مواد
نمک صنعتی علاوه بر کلرید و سدیم دارای مقدار زیادی ناخالصی بوده و محلول آن قلیایی است؛ اما نمک خوراکی تنها دارای کلرید و سدیم بوده و ماده ای خالص، پایدار و خنثی به شمار می رود.
آشنایی با انواع سایز بندی نمک صنعتی
نمک های صنعتی در انواع و گرید های مختلف تولید و استفاده می شوند. برخی از مهمترین سایز بندی های این نوع نمک به صورت زیر است:
نمک شکری
این نوع از نمک صنعتی به علت شباهت بسیاری که با دانه های شکر دارد، با نام نمک شکری شناخته شده و یکی از پرمصرف ترین نمک های صنعتی به شمار می رود. از جمله کاربردهای این نوع نمک استفاده در گل حفاری، نمک سود کردن گوشت ها و استفاده در پنیر لیقوان است. البته ئر نظر داشته باشید نمک صنعتی شکری از شکر معمولی قدری درشت تر است.
نمک شیلاتی
پس از اینکه سنگ نمک وارد دستگاه خردکن می شود، قطعه های بزرگ آن شکسته شده و نمک خردشده با اندازه 3 تا 5 میلی متر تولید می گردد. دانه های شیلاتی اندازه ای بزرگتر از یک دانه نخود و کوچکتر از یک گردو دارند که تقریبا بزرگترین سایز دانه بندی نمک صنعتی به شمار می روند.
علت نامگذاری نمک شیلاتی، استفاده گسترده آن در صنعت شیلات و گند زدایی است. البته این فقط یکی از موارد استفاده از نمک شیلاتی بوده و از سایر مصارف این نوع نمک می توان به استفاده در سختی گیری آب، احیای رزین های غیر فعال شده، صنعت چرم سازی و دباغی، پنیرسازی، صافکاری بسیار دقیق قطعات ریز و احیای رزین های غیر فعال شده اشاره کرد.
نمک پودری
نمک پودری ریزترین و کوچک ترین دانه بندی را در بین نمک های صنعتی دارد. این نمک با نام های دیگری نظیر نمک نرم و زیرسرندی نیز شناخته می شوند. به دلیل نوع دانه بندی، نمک پودری رطوبت هوا را راحت تر جذب می کند؛ به همین دلیل بیشتر از سایر نمک ها فرآیند کلوخه شدن را تجربه می کند.
به دلیل سخت بودن نگهداری این نمک، باید آن را از سایر تولیدات جدا کرده و در کیسه های جداگانه بسته بندی نمود. عدم جداسازی نمک پودری از نمک های دانه بندی شده سبب افت کیفیت خواهد شد.
نمک صدفی
نمک صنعتی صدفی، به دلیل ساختار نرم و شبیه به مروارید خود، به این نام شناخته می شود. این نمک از نظر کیفیت جز بهترین ها به شمار می رود و سایز دانه های آن بسیار شبیه به نمک تصفیه شده است. نمک صدفی کوچک ترین سایز دانه بندی را پیش از نمک پودری دارد. از دیگر خصوصیات این نمک می توان به ساختار بلوری و شفاف آن اشاره کرد. این نمک از نظر غذایی کاربردی ندارد و نباید از آن به عنوان نمک خوراکی برای انسان و دام بهره برد.
موارد استفاده از نمک صنعتی
نمک صنعتی همانطور که از نامش پیداست، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این نمک در صنایع به عنوان ماده اولیه اهمیت بسیاری دارد؛ زیرا خصوصیات آن سبب می شود تا یکسری خواص به محصولات تولید شده از آن داده شود. در ادامه به معرفی صنایعی که در آن ها از این نمک استفاده می شود، خواهیم پرداخت:
اسید سازی
یکی از کاربردهای اصلی نمک های صنعتی، استفاده از این نمک ها برای ساخت اسید است. این نمک برای تولید اسید هیدروکلریدریک استفاده می شود و نقش مهمی را در تولید این اسید ایفا می کند.
دامداری و دامپروری
یکی دیگر از کاربردهای این نوع نمک، استفاده از آن به عنوان نمک دامی است. بعد از استخراج سنگ نمک از معدن، این سنگ ها به قطعه های کوچکتر خرد و تبدیل می شوند؛ سپس از این قطعه های کوچک تر شده به عنوان خوراک دام و طیور و همچنین برای بهداشت دام استفاده می شود.
مواد شوینده و بهداشتی
نمک صنعتی برای تولید محصولات شوینده و بهداشتی نیز نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. خواص و ویژگی های موجود در این نمک سبب شده تا قدرت پاک کنندگی و تمیز کنندگی مواد شوینده را افزایش دهد. علاوه براین، ویژگی هایی که این نمک به مواد شوینده و بهداشتی می دهد، موجب می شود تا قدرت حلالیت این مواد در آب افزایش پیدا کند.
استفاده در راهداری
از نمک های صنعتی به عنوان ضد یخ در جاده ها و اتوبان ها استفاده می شود. در بسیاری از شهرها در فصول سرد سال، بارش برف جاده ها را به شدت لغزنده می کند. به منظور جلوگیری از لغزندگی و یخ زدگی جاده از این نمک های صنعتی بهره می برند.
استفاده در شیلات
یکی دیگر از موارد استفاده از نمک صنعتی، در صنعت شیلات و پرورش ماهی است. استفاده از سنگ نمک های صنعتی به منظور تمیز و ضد عفونی کردن آبی که ماهی در آن زندگی می کند، اهمیت بسیاری دارد. این سنگ نمک ها برای ماهی ها ضرری نداشته و دارای خاصیت ضد انگلی و ضد قارچی هستند.
استفاده در چرم سازی
از نمک های صنعتی به منظور دباغی کردن پوست چرم نیز بهره می برند. این نمک ها را به اندازه های مختلفی تبدیل کرده و بعد از آن ها برای نگهداری و فرآوری پوست چرم استفاده می کنند.
استفاده در تصفیه آب و فاضلاب
از نمک های صنعتی برای تصفیه آب و فاضلاب نیز بهره می برند. این نمک ها به علت خاصیت ضد باکتریایی خود، برای تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرند.
صادرات نمک صنعتی به عراق
نمک، یکی از محصولات پرمصرف و پرطرفدار در عراق است که بازار خوبی در این کشور دارد. ایران به عنوان یکی از تولید کنندگان بزرگ نمک در منطقه، می تواند از این فرصت استفاده کرده و نمک خود را به عراق صادر کند؛ در واقع صادرات نمک به عراق به عنوان یکی از مزیت های تجاری ایران محسوب می شود. برای صادرات نمک به کشور عراق، باید محدودیت های مربوط به مصوبات و مجوز های بخش های مختلف دولت عراق را رعایت کنید.
جمع بندی
ما در این مطلب اطلاعات کاملی را درباره نمک صنعتی و کاربرد آن در اختیار شما کاربران قرار دادیم. با توجه به مواردی که به آن ها اشاره کردیم، شما می توانید از این نوع نمک ها برای کاربردهای متعددی استفاده کنید.
به یاد داشته باشید که اکثر نمک های صنعتی غیر خوراکی بوده و به دلیل ناخالصی خود ممکن است برای سلامتی انسان مضر باشند. بسیاری از این نمک ها برای دام و طیور نیز مناسب نیستند؛ در نتیجه با آگاهی کامل از فرمولاسیون و ساختار شیمیایی این نمک ها، آن ها را خریداری کنید.
بدون دیدگاه